Bases del sorteig


1.- El sorteig es realitzarà el divendres 23 de març del 2007 a l’Espai Jove Boca nord durant el transcurs dels actes de celebració del dia internacional de la dona.
2.- Per poder participar cal enviar un e-mail amb totes les respostes i afegir el nom, cognom i número de document acreditatiu. Només tindrà validesa un correu per persona.
3.- Els e-mails que entraran al sorteig seran aquells on totes les respostes siguin les correctes.
4.- L’admissió de correus es tancarà a les 21h del divendres 23 de març.
5.- El guanyador/a haurà de recollir personalment les entrades en el mateix moment del sorteig, en cas d’absència es repetirà el sorteig. Imprescindible presentar el document acreditatiu.
6.- L’organització es reserva el dret de resoldre de la manera que consideri més adient qualsevol circumstància no prevista a les bases.
7.- La participació en el concurs implica l’acceptació de les bases.

dimecres, 7 de març del 2007

Barbara McClintock



( Hartford, EUA 1902 - Huntington 1992 ) fou una botànica, genetista i professora universitària nord-americana guardonada amb el Premi Nobel de Medicina o Fisiologia l'any 1983.
Durant la seva estada a Cornell inicià la seva recerca sobre la identificació dels cromosomes del blat de moro i la descripció d'elements genètics mòbils en ells. La seva recerca li va permetre descobrir que els gens poden canviar de posició dins els cromosomes mitjançant un intercanvi físic, procès anomenat recombinació genètica, el que va suposar una important troballa de cara a comprendre els processos hereditaris. Durant la seva estada a la Univeristat de Missouri va continuar els seus estudis sobre el blat de moro mitjançant l'expossició a raigs X.
L'any 1951 va aconseguir demostrar empíricament la recombinació però la comunitat científica nord-americana no la prengué seriosament, sobretot per la seva condició de dona. Els seus postulats eren innovadors en aquells moments, un moment en el qual es creia que els gens eren entitats fixes dins els cromosomes i, per tant, incapaços de moure's. Tot i aquesta negativitat per part de la comunitat científica McClintock continuà desenvolupant la seva recerca en aquest camp fins als últims anys de la seva vida. Durant la dècada del 1970 començà la revalorització de la seva recerca, sobretot gràcies als avanços tècnics de la genètica, i per tant la utilització de la recombinació no nomès al blat de moro.
L'any 1983 fou guardonada amb el Premi Nobel de Medicina o Fisiologia pels seus descobriments dels elements genètics mòbils

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Com que dieu que "Us convidem a participar en aquest blog, amb el desig que per a tots i totes plegats sigui una eina de reflexió. Us animem a què aporteu la vostra informació per tal de fer visibles aquestes dones", m'agradaria saber com puc participar-hi i fer alguna ressenya sobre alguna dona destacada.
Mercè

Dona 1 ha dit...

Dona'ns una adreça electrònica i rebràs la invitació per a poder pujar la teva ressenya. (Escriu la paraula "arroba" i no el signe!)